UUTISIA SEURAKUNNASTA

Sadonkorjuun kiitosjuhlan kuvia

Sadonkorjuun kiitosjuhlaa vietettiin pappilassa lauantaina 21.10. Tässä muutama kuva juhlasta.

Seurakunnassa on kesän aikan pidetty paljon talkoita

Lue Juha Reinolan kirje seurakuntalaisille tästä: Meillä on köyhä seurakunta, mutta me olemme rikkaita

Kirkkohallituksen täysistunto kokoontui 19.9. ja perusti Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän

Kirkkohallituksen täysistunto päätti, että Utsjoen seurakunnan ja Inarin seurakunnan alueista muodostetaan Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä 1.1.2018 alkaen.

Seurakuntayhtymän perustamisen taustalla ei ole kuntaliitosta. Seurakuntien päätökset perustuvat seurakuntien neuvottelemaan sopimukseen. Muutosprosessin taustalla ovat Utsjoen seurakunnan taloudelliset vaikeudet.

Seurakunnan taloudellisesta avustamisesta päätetään myöhemmin, marraskuussa kokoontuvassa Kirkolliskokouksessa.

Pöytäkirja on kohdassa Seurakunnan hallinto ja talous

Ville Orjala on seurakunnan uusi nuorisotyönohjaaja

Utsjoen seurakunta on saanut uuden työntekijän kun Ville Orjala, 25, on aloittanut seurakunnan määräaikaisen nuorisotyönohjaajan tehtävässä syyskuun alusta. Ville on syntyisin Lohtajalta ja hän on valmistunut yhteisöpedagogiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi kuluneena kesänä.

– Olin Utsjoella harjoittelijana vuonna 2015 ja ihastuin tähän seutuun ja paikkakuntalaisiin. Paikallinen nuorisotyö teki myös vaikutuksen.

Ville Orjala tuli Utsjoelle kesätöistä Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta. Hän toiminut myös viransijaisena Kalajoen seurakunnan varhaisnuorisotyöstä sekä työskennellyt lastensuojeluyksikössä. Ville on naimisissa Sara Orjalan kanssa. Sara opiskelee parhaillaan sosionomiksi ja lastentarhanopettajaksi, mutta etsii myös töitä Utsjoelta.

Ville on toiminut myös kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa.

– Tehtäviin kuului vartiointia ja paikallisten viranomaisten tukemista. Usein vain juteltiin paikallisten ihmisten kanssa. Opin pysymään rauhallisena myös levottomissa tilanteissa. Toki opimme olemaan tiiviissä porukassa pitkiäkin aikoja.

Ville Orjala on ollut myös mukana viemässä Mongoliaan käytöstä poistettua ambulanssia.

– Lähdin tähän reissuun, koska se tuntui kiehtovalta. Meitä oli kolme kaverusta ja ajoimme auton Venäjän kautta Mongoliaan. Ei pelota pitkät välimatkat täälläkään! Enemmän pelotti ajaa suurkaupungeissa, kuten Moskovassa. Mutta hyvin selvittiin ja oli hieno reissu.

Ville jatkaa Juha Reinolan työtä Utsjoen seurakunnan nuorisotyössä.

– Olen paljon oppinut Juhalta ja toiminta tulee olemaan samaa, tuttua ja turvallista, mutta tietenkin teen työni omalla tavallani ja tyylilläni. Seurakunnan toiminta on elämänmakuista ja jokainen saa tulla sellaisen kuin on.

Ville lähtee tänä syksynä Utsjoen nuorten kanssa perinteiselle reissulle Turun Maata Näkyvissä –festivaaleille.

– Tämä tapahtuma on minulle tuttu, sillä olen seurakuntanuorena osallistunut siihen useampana vuonna. Pidin tapahtumasta paljon, joten lähdin myöhemmin talkoolaisena Turkuhallin areenan järjestyksenvalvojien esimieheksi.

Juha Reinola on toistaiseksi siirtynyt nuorisotyönohjaajan virasta Utsjoen suntion tehtäviin.

– Minulla on ollut noin kolmekymmentä harjoittelijaa ja Ville on ollut yksi parhaimpia. Jätän nuorisotyön turvallisin mielin Villen hoidettavaksi, kertoo Juha.

Diakoniatyöntekijä vaihtui Utsjoen seurakunnassa

Utsjoen seurakunta on saanut uuden diakoniatyöntekijän kun Satu Näätänen, 35, aloitti määräaikaisen työn Utsjoen seurakunnassa elokuun alussa.

Satu asuu Nuorgamissa ja hän on syntyisin Kauhavalta. Satu on opiskellut äidinkieltä ja hän tuli vuonna 2014 Nuorgamiin opettajaksi.

– Nyt opiskelen diakoniksi, sosionomiksi ja lähetyssihteeriksi, kaikki samalla kertaa. Opinnoista puuttuu vielä vähän.

Satua viehättää pohjoisen luonto.

– Täällä on tilaa hengittää ja selvät vuodenajat, loskakelit puuttuvat.

Satu on huomannut, että Utsjoella asiat vain järjestyvät.

– Täällä ihmiset auttavat toisiaan ja ovat neuvokkaita. Minusta näyttää, että asiat vain tapahtuvat kun ihmiset tuntevat toisensa. Satulla on koira ja hänet voi nähdä Nuorgamin raitilla koiran kanssa.

– Lisäksi katson urheilua ja kudon sukkia. Pidän myös lukemisesta.

Satu onkin mukana seurakunnassa 13.9. alkavassa Kirjojen ja lukukokemusten äärellä –illassa.

– Toivon, että minuun otetaan yhteyttä. Toivon, että seurakuntalaiset tulevat mukaan tapahtumiin ja myös ideoimaan ja toteuttamaan yhteisiä tapahtumia. Voisimme vaikka pitää leipomistalkoot, minä en osaa leipoa korvapuusteja, mutta mokkapaloja osaan kyllä tehdä, suunnittelee Satu.

Utsjoen seurakunnan diakoniatyöntekijä Irma Alastalon läksiäisiä vietettiin elokuun alussa. Irma lähtee takaisin kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan.

– Haluan kiittää kaikkia tapaamiani ihmisiä näistä vuosista. On hienoa, että ovet koteihin avautuivat ja mielessäni onkin monet lämpimät muistot. Utsjoki on jättänyt jäljen elämääni ja tulen kaipaamaan tuntureita ja avaruutta, kuvaa Irma.

Satu Näätänen

Irma Alastalo