UUTISIA SEURAKUNNASTA

Utsjoen seurakunnan vieraat Kirkkohallituksesta

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä sai vieraita Kirkkohallituksesta kun yliarkkitehti Kristiina Koskiaho ja projektipäällikkö Inkeri Kranttila kävivät Tutustumassa erityisesti seurakuntiemme kiinteistöihin.

Tässä vielä Kristiinan ja Inkerin ajatuksia matkasta:

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän kirkkoherrat Tuomo Huusko ja Päivi Aikasalo olivat kutsuneet Kirkkohallituksen edustajia tutustumaan Ylä-Lapin kiinteistöihin ja kirkkoihin sekä saamelaiseen kulttuuriin. Tutustuimme Siidaan, Sajokseen, SaamiSoster Ry:hyn, Utsjoen ja Inarin seurakuntien toimintaan ja diakoniaan sekä kirkkoihin ja kappeleihin Ivalossa, Inarissa ja Utsjoella, seurakuntataloihin, pappiloihin ja muihin kiinteistöihin. Rakennettu ja etenkin henkinen kulttuuriperintö on monipuolista ja kehittämisen arvoista Ylä-Lapissa. Erittäin suuren vaikutuksen teki lämmin vieraanvaraisuus sekä seurakunnan, saamelaisten että muiden kuntalaisten taholta. Näimme Lapin tulevaisuuden erittäin valoisana kolmen valtakunnan keskipisteessä, mahtavan luonnon ja kauppareittien risteyskohdassa. Tänne halutaan tulla tulevaisuudessakin ja täällä on aina rikasta elämää.

Ohessa kokemuksiamme Lapin luonnosta ja Jumalan rakkauden konkretiasta Lapissa:

Rehevä koivujen peittämä tunturiseinämä, jokilaaksojen ja järvien salaperäinen kesäinen, hiljainen viidakko avautuu silmiemme edessä valtavan laajana 365 -asteisena panoraamana. Lapin lumo on saanut kaksi etelän kasvattia pauloihinsa.

Kuinka kauniiksi ja tarkoituksenmukaiseksi Jumala onkaan luonut maailman, täällä se on vielä koettavissa alkuperäisenä. Olemme lennähtäneet ymmärtämättämme suoraan paratiisiin. Vain muutama hyttynen inisee korvan juuressa muistuttaen siitä, että paratiisissakin on käärme.

Yksistään autolla ajo loivasti kaartuilevia jokivarren teitä tottuneen kuskin vankassa ohjauksessa on kuin epätodellisesta automainoksesta. Ei ruuhkia, ei edes muita autoja, korkeintaan teillä tepsuttelevia poroja väistellään. Täällä on helppoa oivaltaa, kuinka ihmislapsi on luotu elämään luonnon, eläinten, parantavien ja ravintoa antavien kasvien, kauneuden yhteyteen, yhdessä luomakunnan kanssa, ei sitä vastaan toimien.

Ailigás -tunturin huipulta huomaa, kuinka alkuperäiskansojen kulttuuri on säilyttänyt metsästäjä-keräilijä -ihmisen luontoyhteyden. Poro- ja kalatalous on kiertotaloutta, ei riistotaloutta. Siitä olisi opittavaa. Kun nyt ihmiskunta tällä planeetalla keskittyy kaupunkeihin ja ilmastonmuutos vaikuttaa heikentävistä elinoloihin, alkuperäisen luonnon ja puhtaan ilman ja veden arvo kasvaa elämän välttämättömänä ehtona. Yksinkertaisimmat asiat ovat kauneimpia. Tämä selviää Ylä-Lapin avaruudessa.

Miten herkkää onkaan hiljaisuuden messussa Utsjoen helein värein korjatussa, vankassa kivikirkossa kuulla Taize-lauluja, lohduttavia sanoja Jumalan huolenpidosta, laulaa virsiä, saada kirkkoherralta lämmin, vakaa kädenpuristus ja huolehtiva katse ehtoollisen yhteydessä. Tämän lähemmäksi taivasta ei täällä maan päällä voi päästä. Pieni seurakunta vierailijoineen on koolla Jeesuksen nimeen. Taivaan Isän hellä rakkaus täyttää kirkon ja ympäröi sinne kokoontuneet ihmislapset kuulaassa kesäyössä.

Utsjoen seurakunnan kevään kuulumisia

Utsjoen kirkon rakennusavustus

Kirkkohallitus on myöntänyt Utsjoen kirkolle rakennusavustusta kirkon kunnostamiseen. Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä haki tuota rakennusavustusta. Erityisesti kirkon lämmitysjärjestelmä kaipaa remonttia. Nyt kirkko lämpiää öljyllä ja tämä tulee kalliiksi. Kirkon lämpöpatterit ovat vanhat ja vuotavat glykolia. Tarkoituksena on siirtyä käyttämään maalämpöä öljyn asemasta ja myös lämmönjakojärjestelmä uusitaan. Ilmakiertoinen lämmitys takaisi tasaisemman lämmön korkeaan rakennukseen. Urkujen vuoksi kirkon lämpötilan pitää olla tasainen. Tämä kunnostustyö vaatii perusteellisen suunnittelun. Tänä kesänä kirkon ympäriltä poistetaan maata, jotta vesi ei kerry kirkon rakenteisiin. Samoin vanha puucee uusitaan.

Seurakuntatalon korjauksia

Seurakuntatalolla ja Nuorgamin rukoushuoneella tehtiin talven aikana kiinteistöjen kuntokartoitukset, niin kuin useissa muissa seurakuntayhtymän kiinteistöissä. Utsjoen seurakuntatalo vaatii välittömiä korjauksia ja nuorisotilan puolen sauna- ja suihkutilan remontti on jo aloitettu. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti myös korjata seurakuntatalon asunnon seinää, sinne on päässyt kosteutta. Seurakuntatalon molempien rakennusten ympäriltä poistetaan humuskerrosta ja tämä korvataan sepelillä. Samalla uusitaan sadevesijärjestelmä. Tavoitteena on estää kosteuden pääsy rakenteisiin. Korjaukset pyritään toteuttamaan niin, että niistä ei ole haittaa tilojen käyttäjille.

Ville Orjala on nyt vakituinen nuorisotyönohjaaja

Utsjoen seurakuntaneuvosto valitsi Ville Orjalan vakituiseen nuorisotyönohjaajan virkaan 1.9. alkaen kun Juha Reinola irtisanoutui tehtävästään. – On hienoa, että isoskoulutuksessa on ollut niin paljon nuoria ja nyt valmistaudutaankin kesän rippikoululeiriin ja lastenleireihin, kertoo Ville. Ville viihtyy Utsjoen luonnossa. – Tosin nyt kyllä ihmettelen, miksi juuri nyt lumet sulivat niin aikaisin, kun olin ostanut itselleni uuden moottorikelkan. Satu Näätänen valittiin syksyllä vakituiseen diakoniatyöntekijän virkaan vuoden 2019 alusta.

Kesän toimintaa

Perinteiseen tapaan talkoita pidetään seurakunnassa tulevana kesänä. Utsjoen hautausmaatalkoot ovat 12.6. Outakosken ja Karigasniemen hautausmaatalkoot ovat 12.6. Pappilan alueella pidetään talkoot yhdessä Ely-keskuksen kanssa heinäkuussa 17. – 19.7.

Kesällä järjestetään myös retket kirkkoihin, joihin ei ehkä yksin tule mentyä. Sunnuntaina 30.6. teemme retken Pielpajärven kirkkoon ja vietämme kirkossa messua. Heinäkuun lopulla 28.7. teemme bussimatkan Nessebyn kirkkoon jumalanpalvelukseen. Nämä kirkkomatkat kustantaa Yhdessä toimien –hanke.

Jumalanpalveluksia pidetään totuttuun tapaan Utsjoen kirkossa, Nuorgamin rukoushuoneella ja Karigasniemen kappelilla. Kesän alussa 2.6. on kylvöjen siunaus Nuvvuksen rukoushuoneella ja läheisellä pellolla. Heinäkuussa Utsjoen kirkossa on iltaisin hiljaisuuden rukoushetki tai viikkomessu keskiviikkoisin. Lähetyksen Vohvelikahvila kirkkotuvilla avaa ovensa 17.6. Perinteinen juhannusjuhla pappilassa ja kirkkotuvilla pidetään juhannusaattona. Kesän toiminnan esite jaetaan koteihin kesäkuun alussa.

Yhdessä toimien –hanke

Diakonia-ammatitkorkeakoulun Yhdessä toimien –hanke on toiminut kaksi vuotta ja hanke on päättymässä. Utsjoella hankkeella on ollut paljon yhteistyötä seurakunnan kanssa. Voimaantumispäivät ja Atk- ja digituen päivät on järjestetty yhdessä seurakunnan kanssa. Nuorgamin kappelin uudet sähköurut hankittiin Yhdessä toimien –hankkeen rahoilla ja myös Karigasniemen kappelille saatiin yleiskone hankkeen tuella. Nyt hanke on päättymässä.

Seurakuntayhtymän vuoden 2018 tilinpäätös

Seurakuntayhtymän vuoden 2018 tilinpäätös oli ylijäämäinen. Vuoden 2018 ylijäämä muodostui seurakuntayhtymän verotulojen ennakoitua paremmasta toteutumisesta. Lisäksi seurakuntayhtymä sai Kirkkohallituksen myöntämän harkinnanvaraisen avustuksen Kirkon Keskusrahastolta Utsjoen seurakunnan luottolimiitin eli velan maksamiseen. Avustuksen suuruus oli noin 90 000 euroa. Inarin kirkonkylästä seurakuntayhtymä myi tontteja vuoden 2018 aikana. Tulevaisuudessa seurakuntayhtymällä on haasteita monien kiinteistöjen kunnostamisessa ja seurakuntayhtymä onkin perustanut kiinteistötoimikunnan valmistelemaan seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiaa.

Päivi Aikasalo

Pääsiäisenä vietettiin tunturimessua Nuorgamin maisemissa.

Pääsiäismunapäivänä maalattiin munia ja tehtiin pääsiäiskortteja.

Pääsiäisen koulukirkoissa käytiin läpi hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumia. Tässä Ville rakentaa pääsiäisaamun kuvaa yhdessä koululaisten kanssa.

Ville Orjala on nyt vakituisessa nuorisotyön ohjaajan virassa.

Utsjoen tunturimessu jouduttiin siirtämään kirkkotuville, koska lumet sulivat niin nopeasti ja kelkoilla ei päästy tunturiin.

Seuraavassa lyhyesti Utsjoen seurakunnan kuulumisia kuluneelta talvelta.

Nuorgamin rukoushuoneelle on saatu hankittua urut vanhan harmonin tilalle. Urut ostettiin käytettyinä ja ne saatiin hyvin edullisesti. Yhdessä toimien –hanke rahoitti urkujen hankintaa. Urut ovat merkitykselliset myös Joonas Naapangin näkökulmasta. Harjoitellakseen urkujen soittoa hänen ei aina tarvitse ajaa Utsjoen kirkkoon. Joonas soittaa urkuja sekä Utsjoen kirkossa että Nuorgamin rukoushuoneella ja tarvittaessa toisinaan myös Karigasniemellä. Seurakunnassa ei edelleenkään ole kanttoria ja siksi vapaaehtoiset soittajat – eri soittimilla – ovat tervetulleita soittamaan seurakunnan tilaisuuksiin. – Urut ovat hyvät, toteaa Joonas.

Utsjoen seurakunta haki pappilan kunnostustöihin Kirkkohallituksen rakennusavustusta ja myös sai sitä huhtikuussa 2018. Avustusta saatiin 53 800 euroa. Avustusrahoilla poistettiin kesällä alimpia hirsikerroksia lahottavaa maa-ainesta pappilan ja sen ulkorakennusten ympäriltä. Ulkorakennusten portaat uusittiin ja rakennuksia myös maalattiin. Kellarin katto korjattiin kokonaan. Osa töistä tehtiin talkoilla. Pappilan pihapiirin ja sen läheisyydessä sijaitsevan Vanhan Sakastin kunnostus on kuitenkin kesken. Alue on Museoviraston suojelema ja kunnostustyöt vaativat aina perusteellisen selvityksen. Näitä selvityksiä on myös tehty, mutta työ on kesken. Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä haki rakennusavustusta uudelleen jatkotöille ja myös Utsjoen kirkolle.

Utsjoen kirkko on pääosin hyvässä kunnossa, mutta myös kirkon ympäriltä on poistettava maata. Kirkko lämpiää öljyllä ja lämmitysjärjestelmän vaihtamista tulevaisuudessa esimerkiksi maalämpöön on syytä harkita. Lämmönjako tapahtuu nyt penkkien alla sijaitsevien patterien avulla, ilmakiertoinen lämmönjakojärjestelmä takaisi tasaisen lämmön koko kirkkoon. Seurakuntayhtymän perustamisen myötä vastuu kiinteistöistä kuuluu seurakuntayhtymälle ja Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä haki avustusta myös koko yhtymän kiinteistöstrategian tekemiseen. Kirkkohallitus päättää rakennusavustuksista keväällä.

Seurakunnan pitkäaikainen nuorisotyönohjaaja Juha Reinola on toiminut Utsjoen suntiona puolitoista vuotta ja myös opiskellut suntioksi. Hän on ollut virkavapaalla nuorisotyönohjaajan tehtävästä. Nyt Juha Reinola on irtisanoutunut nuorisotyönohjaajan tehtävästä ja vakituinen virka on tullut avoimeksi. Tämän viran hakuprosessi on meneillään. Tuomiokapituli laittanee Utsjoen kirkkoherran viran avoimeksi lähiaikoina.

Utsjoen seurakunnassa ei ole ollut saattokärryjä. Kun Utsjoen kirkkotupayhdistyksen rakentama Kulttuuri- ja hiljaisuuden polku kirkkotupien, pappilan, hautausmaan ja kirkon läheisyyteen on osittain valmistunut, huomattiin myös saattokärryjen tarve. Saattokärryillä vainaja voidaan kuljettaa tätä uutta reittiä pitkin Utsjoen kirkolta hautausmaalle. Seurakunnassa on lahjoitettu rahaa saattokärryjen hankintaan ja kesällä saadaankin seurakuntaan saattokärryt. Saattokärryt saadaan myös Karigasniemen kappelille. Karigasniemellä saattokärryt helpottavat vainajan siirtämistä, kappelilta vainaja voidaan kuljettaa suoraan hautausmaalle.

Naistenpäivän talvitapahtumassa oli potkukelkkakisa kirkon mäeltä alas parkkipaikalle. Kilpailussa oli sekä vauhtia että vaarallisia tilanteita.

Vetelin mieskuoro konsertoi Karigasniemen kappelilla ja Utsjoen kirkossa.

Seurakunnassa eletään paaston aikaa. Laskiaistiistain jälkeen tuhkakeskiviikon tuhkamessussa otsaan piirrettiin risti katumuksen merkiksi. Paastonaika rohkaisee itsetutkiskeluun ja rukoukseen

Ođđa davvisámegielat biibbaljorgalus almmuhuvvo digihámis

Ođđa davvisámegielat biibbaljorgalus almmustuvvá Sámi álbmotbeaivve 6.2.2019. Jorgalus almmustuvvá neahttasiiddus Raamattu.fi sihke Piplia-áppas. Sihke neahttasiidu ja Piplia-áppa leat jorgaluvvon davvisámegillii. Davvisámegielat jorgalussii rahppojuvvo maiddái iežas čujuhus: Biibbal.fi. Boahtte geasi jorgalus almmustuvvá girjin ja dalle lágiduvvojit davviriikalaš ávvodoalut Norggas ja Suomas.

Suoma Girku alimus čoahkkin dohkkehii davvisámegielat biibbaljorgalusa skábmamánus 2018.

Jorgalusa váikkuhus

Jagis 2019 ávvuduvvo Ovttastuvvan Našuvnnaid eamiálbmotgielaid jagi. Sápmelaččat leat Suoma ja olles Eurohpá Uniovnna áidna eamiálbmot.

Ipmilbálvalusaid lassin ođđa biibbaljorgalus doarju sámiid vuoiŋŋalaš eallima ja girkostallama ovddideami ja sieludikšunbarggu. Dat rahpá Biibbala sisdoaluid maiddái rihppaskuvla- ja skuvlabarggus, daningo ovddit jorgalus lei nuoraide váttis ipmirdit. Jorgalusas lea mearkkašupmi maiddái sápmelaš identitehta nannemis.

– Biibbaljorgalusas lea duođaid stuorra mearkkašupmi. Dál mii beassat lohkat olles Biibbala dálá sámegillii. Biibbala oahpahus guoskkaha áibbas eará láhkai, go beassá lohkat Ipmila árpmus ja ráhkisvuođas iežas eatnigillii, dovdduidis gielain. Biibbala oahpahusat šaddet lagažin, dadjá sámebarggučálli, árvvoštallanjoavkku ságadoalli Erva Niittyvuopio.

Davviriikalaš ovttasbarggu boađus

Ođđa davvisámegielat biibbaljorgalus lea máŋggalotjahkásaš barggu buvtta. Dát lea ovttasbargu, man leat jođihan Norgga ja Suoma Biibbalsearvvit ovttas Ruoŧa Biibbalservviin. Jagi 1998 Ođđa testameanttas buvttaduvvui ođđa, dárkkistuvvon veršuvdna ja Boares testameanta jorgaluvvui ollásit ođđasit. Ovddit Boares testameantta jorgalus lea jagis 1895.

Fitnu prošeakta- ja jorgalanbargojoavkkus leat leamašan mielde gielladiehtaga, teologiija ja sámi vuoiŋŋalaš eallima áššedovdit. Jorgalanbarggu gielladieđalaš jođiheaddjin lea leamašan Oulu universitehta Giellagas-instituhta emeritushoavda, FT Tuomas Magga, gean ovddasvástádussan lei fuolahit, ahte jorgalus livččii áddehahtti buot davvisámegielagiidda, orrunguovllus fuolakeahttá. Seammás šattai vuosttas govvádus iešguđege guovlluid giela ráhkadusain, go dán rádjai lea leamašan fal oktasaš ortografiija.

Jorgalusa giella lea heivehuvvon sápmelaš duovdagiidda, vai lohkkái lea álkit áddet man birra lea sáhka.

Eatnigiella lea dovddu giella

Sámegielat árvvoštallanjoavkku lahttu Helga West beasai addit máhcahaga Boares testameantta válljejuvvon girjjiin ja árvvoštallat earret eará daid giela ja áddehahttivuođa.

”In lean ráhkkanan dasa, makkár dovddut badjánit go lohkagohten sivdnidanmuitalusa iežan eatnigillii. Njuorrasin, daningo lean dán rádjai nuorra teologan ja risttalažžan lohkan Biibbala dušše suoma- ja eaŋgasgillii, maid kultuvrraid in ane iežan kultuvran. Oaidnigohten máŋggaid teavsttaid áibba eará láhkai, iežan vuolggasajis. Easka dál Biibbal hállá maiddái munnje”, govvida West lohkama ja árvvoštallanbarggu álgomuttuid.

 Almmustahttindoalut geassit

Davvisámegielat Biibbala davviriikalaš atnuiváldindoaluid ávvudit boahtte geasi 23.–25.8.2019 Norgga bealde Guovdageainnus ja Suoma bealde Ohcejogas 1.9.2019. Suoma evangelalaš-luteralaš girku váldá jorgalusa atnui girkus 1.9.2019.

Biibbal davvisámegillii

www.biibbal.fi | www.raamattu.fi

Luđe Piplia-áppa: GooglePlay tai AppleStore

Uusi pohjoissaamen raamatunkäännös julkaistaan digimuodossa

Uusi pohjoissaamen raamatunkäännös julkaistaan Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2019. Julkaisupaikka on verkkopalvelu Raamattu.fi sekä Piplia-sovellus. Myös palveluiden käyttöliittymä on käännetty pohjoissaameksi suomen ja ruotsin rinnalle. Samalla käännökselle avataan oma osoite: Biibbal.fi. Myöhemmin kesällä pohjoissaamen Raamattu julkaistaan kirjana, jolloin vietetään yhteispohjoismaisia julkaisujuhlia sekä Norjassa että Suomessa.

Ev.lut. kirkon Kirkolliskokous hyväksyi pohjoissaamen käännöksen marraskuussa 2018.

Käännöksen vaikutus

Vuonna 2019 vietetään YK:n alkuperäiskielten vuotta. Saamelaiset ovat Suomen ja EU-alueen ainoa alkuperäiskansa.

Jumalanpalveluselämän lisäksi uusi raamatunkäännös tukee saamelaisten kirkollisen ja hengellisen elämän kehittämistä sekä sielunhoitotyötä. Se avaa Raamatun sisältöjä myös rippikoulu- ja koulutyössä, sillä aiempi käännös oli nuorille jo vaikea ymmärtää. Käännöksellä on suuri merkitys myös saamelaisten identiteetin vahvistajana.

– Raamatunkäännöksellä on todella suuri merkitys. Nyt saamme lukea koko Raamattua juuri tämän päivän pohjoissaamen kielellä. Raamatun sanoma koskettaa aivan eri tavoin, kun saa lukea Jumalan armosta ja rakkaudesta omalla äidinkielellään, omien tunteiden kielellä. Raamatun sanoma muuttuu henkilökohtaiseksi, sanoo saamelaistyön sihteeri ja käännöstyön arviointiryhmän puheenjohtaja Erva Niittyvuopio.

Käännös syntyi pohjoismaisena yhteistyönä

Uusi pohjoissaamen raamatunkäännös on monikymmenvuotisen työn tulos. Kyseessä on yhteispohjoismainen hanke, jota johtivat Norjan ja Suomen Pipiaseurat yhteistyössä Ruotsin Pipliaseuran kanssa. Vuoden 1998 Uudesta testamentista tehtiin uusi, tarkistettu versio, ja Vanha testamentti käännettiin kokonaan uudelleen. Edellinen Vanhan testamentin käännös on vuodelta 1895.

Hankkeen projekti- ja käännösryhmässä on ollut mukana kielitieteen, teologian ja saamenkielisen hengellisen elämän asiantuntemusta. Käännöksen johtavana kielitieteilijänä toimi Oulun yliopiston Giellagas-instituutin emeritusjohtaja, FT Tuomas Magga, joka kantoi päävastuun siitä, että käännöksen kieli olisi ymmärrettävää eri maissa asuville kielenpuhujille. Samalla syntyi ensimmäinen kuvaus eri alueilla puhuttavan kielen rakenteista, kun tähän asti on ollut vain yhteinen ortografia.

Käännöksessä kieltä on myös sovitettu saamelaiseen maisemaan, mikä helpottaa lukijaa hahmottamaan, mistä on kysymys.

Äidinkieli on tunnekieli

Saamenkielisen arviointiryhmän jäsen Helga West sai antaa palautetta valituista Vanhan testamentin kirjoista ja arvioida muun muassa kieleen ja ymmärrettävyyteen liittyviä asioita.

”En ollut varautunut siihen tunnereaktioon, joka minut yllätti, kun aloin lukea luomiskertomuksia omalla äidinkielelläni. Liikutuin, koska tähän asti olen nuorena teologina ja kristittynä lukenut Raamattua suomeksi ja englanniksi, kielillä, joiden kulttuuria en tunne omakseni. Ymmärsin monet raamatunkohdat aivan uudessa valossa, omasta kontekstistani käsin. Vasta nyt Raamattu puhuu myös minulle”, West kuvaa lukemisen ja arviointityön ensi vaiheita.

Julkaisujuhlat kesällä

Pohjoissaamen Raamatun yhteispohjoismaista käyttöönottojuhlaa vietetään ensi kesänä 23.–25.8.2019 Kautokeinossa Norjassa ja 1.9.2019 Utsjoella Suomessa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ottaa käännöksen käyttöön kirkoissa 1.9.2019.

Raamattu pohjoissaameksi

www.biibbal.fi | www.raamattu.fi

Lataa Piplia-sovellus: GooglePlay tai AppleStore

Utsjoen seurakunnan kesäkuulumisia

Hautausmaatalkoot

Kaikilla hautausmailla on pidetty kesän siivoustalkoot. Outakosken ja Karigasniemen hautausmailla on lisäksi raivattu puustoa. Molemmilla hautausmailla puuston raivaus jatkuu vielä seuraavissa talkoissa ja Karigasniemellä myös hautausmaan aita kunnostetaan. Kesäsiivouksen yhteydessä hautausmailta löytyi paljon roskaa talven jäljiltä – kauneimmatkin koristeet muuttuvat roskiksi ajan myötä. Muovin vaarallisuudesta luonnossa on puhuttu paljon; myös hautausmailla on muovijätettä ja se leviää luontoon tuulen ja eläinten mukana, kynttilöiden muovikuoret murentuvat maahan. Seurakunnassa onkin pohdittu muovisten kynttilänkuorien tarpeellisuutta – jätteen määrä ei ole kenellekään kunniaksi. Paras vaihtoehto muovisille kynttilöille olisi vuodesta toiseen kestävä lyhty ja siihen asetettava kynttilä, jossa ei ole muovikuorta. Outakosken ja Utsjoen hautausmailla on jätteiden lajitteluastiat ja Karigasniemelle ne ovat tulossa.

Myös Nuorgamin rukoushuoneella on raivattu puustoa rukoushuoneen ympäriltä. Nuvvuksen rukoushuoneen ja Tenon rannan välistä puustoa raivataan myöhemmin kesällä. Tavoitteena on avata maisemaa, niin että rukoushuoneelta avautuu avara näkymä Tenolle.

Vanha hautausmaa Utsjoella

Utsjoen Vanha hautausmaa sijaitsee pappilan vieressä Vanhan sakastin ympärillä. Tälle hautausmaalle hautaaminen on lopetettu 20- ja 30-luvun taitteessa ja useimmat ristit ovat maatuneet ja lahonneet. Viime talvena valmistettiin Utsjoella uusia ristejä hautausmaalle Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämällä kurssilla. Kurssin opettajana toimi Jouni Laiti. Osa risteistä on täysin vanhan mallin mukaisia ristejä, osa uudenlaisia. Ristit kuljetettiin kirkosta hautausmaalle kesäkuussa ristisaatossa ja ristien kantajina olivat kesän rippikoululaiset. Samalla nautittiin kesäkahvit Vanhassa sakastissa. Risteissä ei ole nimiä, mutta jos joku tietää tuolle hautausmaalle haudatun vainajan syntymä- ja kuolinajan ja toivoo muistomerkkiä, on mahdollista kiinnittää ristiin muistolaatta. Asiasta voi olla yhteydessä suntio Juha Reinolaan. Vanahan hautausmaan puustoa on raivattu ja tämä työ on vielä kesken.

Kesän rippikoulut

Kesän konfirmaatiojuhlat keräsivät jälleen sekä kirkon että kappelin täyteen juhlavieraita. Utsjoella konfirmoitiin juhannuspäivänä 14 nuorta ja Karigasniemellä seuraavana päivänä 4 nuorta. Loput rippikoululaisista konfirmoitiin omissa kotiseurakunnissaan. Utsjoen rippikoulu on saamelainen rippikoulu, jossa on sekä suomenkielinen että saamenkielinen opetusryhmä. Erityisesti saamenkielinen ryhmä kokoaa nuoria koko saamelaisalueelta. Saamenkielisen ryhmän opettajana toimi Erva Niittyvuopio.

Rippikoululaiset viettivät leirin viimeisen illan pappilan pihapiirissä ja yöpyivät Utsjoen kirkossa. Tämä näytti olleen rippikoululaisille mieluinen vaihtoehto ja se tarjosi uuden näkökulman kotikirkkoon.

Pappilan alueen kunnostus

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä ja Utsjoen pappilan alue sai keväällä Kirkkohallituksen rakennusavustusta 50 800 euroa. Tällä rahalla on tarkoitus estää rakennusten vaurioituminen. Työt on jo aloitettu, pappilan pihapiirin rakennusten viereltä on poistettu maata. Tämä rakennusten vierelle kertyvä kulttuurikerros aiheuttaa alimmaisten hirsikerrosten lahoamista ja tuohoaa siten rakennusta. Kunnostustyö jatkuu. Viimeisimpänä on tehty uudet portaat lahonneiden tilalle pihatupaan, saunaan, navettaan ja puuliiteriin. Pihatuvan portaissa on liuska rollaattorille.

 Alkukesästä Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala, kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto sekä taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander vierailivat Ivalossa perehdyttämässä koko Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän luottamushenkilöitä ja työntekijöitä rakennusten suojeluun sekä seurakuntien taloudenhoitoon. Kirkkohallituksen edustajat vierailivat myös Utsjoen pappilassa ja yhdessä pohdittiin korjausten kiireellisyysjärjestystä ja toimivia työtapoja. Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä on päättänyt kustantaa Utsjoen kirkon korjaussuunnitelman ja vauriokartoituksen.

Uusi seurakuntaneuvosto

Utsjoen seurakunnan uusi seurakuntaneuvosto kokoontui ensimmäisen kerran ennen juhannusta. Seurakuntaneuvostoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Väinö Guttorm, Maarit-Sofia Harjunen, Marketta Vuolab, Jouni Esa Nousuniemi, Veikko Guttorm, Tarja Halonen, Ursula Waltari ja Pentti Morottaja. Seurakuntaneuvoston puheenjohtajana toimii kirkkoherra ja varapuheenjohtajaksi valittiin Marketta Vuolab. Seurakuntaneuvosto päätti mm. loppuvuoden kolehtikohteista.

Kesän toimintaa

Utsjoen seurakunnan kesän toiminta jatkuu jumalanpalvelusten ja muun kesätoiminnan merkeissä. Lähetyksen vohvelikahvila on avoinna kirkkotuvilla maanantaista perjantaihin klo 12 – 18 ja viikonloppuisin klo 12 – 16. Vohvelikahvilaa hoitavat sekä paikalliset että etelämmästä tulleet vapaaehtoiset vohvelinpaistajat. Vohvelikahvilan tuotoista kertyy Utsjoen seurakunnan koko lähetyskannatus. Utsjoen kirkko on nyt tiekirkko ja se on avoinna kahvilan aukioloaikoina. Kesällä kirkossa on keskiviikkoisin klo 18 hiljaisuuden rukoushetki tai viikkomessu.

Myös seurakunnan talkoita jatketaan. Myös Ely-keskus ja Metsähallitus järjestävät yhdessä Utsjoen seurakunnan kanssa talkoot pappilassa 26-28.7. Tällöin tehdään maisemanhoitotöitä, keitetään punamultamaalia ja kunnostetaan vanhoja ikkunoita. Kuulemme lisäksi alueen muinaisjäännöksistä ja restaurointitöiden käynnistymisestä. Talkoolaisille on tarjolla herkullista talkoomuonaa ja taukokahvit Vohvelikahvilassa joka päivä. Kokoonnutaan Kirkkotuville vohvelikahveille torstaina 26.7 klo 13. Muina päivinä aloitellaan työt klo 10. Myös Outakosken hautausmaan alueella raivataan puustoa Meidän maisemat –hankkeen yhteydessä elokuun lopulla.

Pappilassa lämpiää kesäsauna miehille ja naisille. Nuorgamissa järjestetään messu Tenon rannassa 5.8. klo 11. Tähän messuun kutsutaan erityisesti kaikki Tenon sekä luonnon ystävät.