UUTISIA SEURAKUNNASTA

Utsjoen nuorten menestystä salibandyssä

Lappi-Cup on urheiluseurojen, seurakuntien, kuntien ja setlementtiliittojen järjestämä salibandyn aluesarja juniorijoukkueille. Se koostuu neljästä osaturnauksesta, jotka pelattiin kaudella 2018 Rovaniemellä, Kittilässä, Kemissä ja Sodankylässä. Joukkueiden turnauksissa keräämät pisteet lasketaan viimeisen turnauksen jälkeen yhteen, jolloin eniten pisteitä kerännyt joukkue julistetaan voittajaksi.

Utsjoen seurakunnasta Lappi-Cupissa pelasi kolme joukkuetta, UST-joukkue, (Utsjoen salibandytytöt) D-tyttöjen sarjassa, Eräjormat E-poikien sarjassa ja Ailigaskarpaasit (sekajoukkue) F-poikien sarjassa. UST voitti jokaisen turnauksen ja nappasi ylivoimaisesti sarjavoiton, häviämättä kaudella yhtäkään peliä. Eräjormat kävivät sarjassaan kovaa kamppailua Karungin Katajan ja SBC Levin kanssa. Tasaisessa sarjassa Eräjormat kuitenkin selviytyivät voittajiksi voitettuaan kaksi viimeisintä turnausta. Ailigaskarpaasit pelasivat sekajoukkueella poikien sarjassa, sillä pelaajia ei riittänyt sekä poikien että tyttöjen joukkueeseen. Ailigaskarpaasit kehittyi joukkueena huimasti sarjan aikana. Pistesijan saavuttaminen jäi kuitenkin yhden sijan päähän. Neljän parhaan joukkueen saadessa pisteitä, Ailigaskarpaasit olivat parhaimmillaan viidensiä.

Tärkeintä utsjokelaisille ei kuitenkaan ole kulta vaan itse turnausretket. Utsjoelta on pitkä matka turnauspaikoille, joten suurin osa ajasta menee bussissa ja yöpymispaikassa, joissa tunnelma on yleensä iloinen ja energinen. ”Parasta lapsille ja nuorille tuntuu olevan se kun pääsee kavereiden kanssa retkelle pitämään hauskaa ja pelaamaan”, summaa seurakunnan nuorisotyönohjaaja Ville Orjala. ”Iso kiitos Lappi-Cupin järjestäjille ja etenkin mukaan lähteville täysi-ikäisille valvojille ja valmentajille, joita ilman nämä retket eivät olisi mahdollisia”. Lappi-Cup turnaukset jatkuvat jälleen ensi syksynä, tervetuloa mukaan!

Eräjormat. Ylärivi vasemmala: Iisak Pieski, Pyry Nieminen, Asser Sarre, Aaro Syvänperä, Henri Sarre, Kimi Niittyvuopio, Nils-Máhte Lukkari ja Ville Orjala (valmentaja). Alarivi vasemmalta: Aslak-Ánte Syvänperä, Asterix Sujala, Leevi Rytinki ja Joona Kitti. (Kuva Heidi Eriksen).

UST. Vasemmalta: Annika Länsman, Vilma Halonen, Ronja Utsi, Ellen Saijets, Sára Tapiola, Riina Tapiola, Pihla Pieski ja valmentaja Reija Tapiola. (Kuva Heidi Eriksen).

Ailigaskarpaasit Kemin turnauksessa. Kuvassa vasemmalta: Aada Kanala, Katri Lukkari, Henri Syvänperä, Hansa-Niilas Aikio, Roosa Rauma, Matti Utsi ja Erno Sarre. (Kuva Heidi Eriksen).

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän ylimääräiset seurakuntavaalit

Vaalit pidettiin 25.3.18. Vaalin tulos etusivulla.

Marianpäivän Tuomasmessu

Marianpäivänä vietettiin Tuomasmessua seurakuntatalolla. Tällä kertaa järjestelyista vastasivat isospojat. Lämmin kiitos upeasta työstä. Saralla kiitos säestämisestä. Brunssimme oli jälleen herkullinen, kiitos nyyttikesteihin osallistuneille.

Yhteinen kalastuspäivä, juomustusta Mantojärvellä

  

PIETARIN KALASAALIS

 

Olimme viime viikon torstaina yhdessä seurakuntana juomustamassa Mantojärvellä. Villeimmissä kuvitelmissani ajattelin ”jospa sieltä tulisi oikein Pietarin kalasaalis, niin että verkon repeilisivät”. Niinpä päätin avata Raamatun ja lukea sieltä Pietarin kalasaaliista.

Luuk 5:1-11 Jeesus kutsuu Pietarin ja muita opetuslapsia

Kun Jeesus eräänä päivänä seisoi Gennesaretinjärven rannalla ja väkijoukko tungeksi hänen ympärillään kuulemassa Jumalan sanaa, hän näki rannassa kaksi venettä. Kalastajat olivat nousseet niistä ja huuhtoivat verkkojaan. Jeesus astui toiseen veneistä ja pyysi Simonia, jonka vene se oli, soutamaan rannasta vähän ulommaksi. Sitten hän opetti kansaa veneessä istuen.

Lopetettuaan puheensa Jeesus sanoi Simonille: ”Souda vene syvään veteen, laskekaa sinne verkkonne.” Tähän Simon vastasi: ”Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.” Näin he tekivät ja saivat saarretuksi niin suuren kalaparven, että heidän verkkonsa repeilivät. He viittoivat toisessa veneessä olevia tovereitaan apuun. Nämä tulivat, ja he saivat molemmat veneet niin täyteen kalaa, että ne olivat upota. Tämän nähdessään Simon Pietari lankesi Jeesuksen jalkoihin ja sanoi: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Hän ja koko hänen venekuntansa olivat pelon ja hämmennyksen vallassa kalansaaliin tähden, samoin Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, jotka olivat Simonin kalastuskumppaneita. Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” He vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Ensimmäinen huomioni kiinnittyi siihen, ettei Simon Pietari ollut yksin kalassa, vaan mukana oli muitakin tulevia opetuslapsia. Miksi sitten puhutaan Pietarin kalasaaliista? Pietari saattoi olla veneen johtaja, mutta yhtä lailla muutkin kalastivat.

Kertomuksesta huomaamme kuinka Pietari ymmärtää tämän ihmeellisen tapahtuman kautta Jeesuksen olevan jotain suurta, jotain Jumalallista. Samalla Pietari tuntee oman syntisyytensä ja säikähtää ettei Jeesuksen, pyhän miehen tule olla häntä lähelläkään. Koko venekunta oli peloissaan tapahtuneen vuoksi. Raamatussa kerrotaankin usein, kuinka ihminen säikähtää ja pelkää Jumalallista läsnäoloa. Muistamme hyvin mm. paimenet kedolla jouluyönä ja naiset Jeesuksen haudalla pääsiäisaamuna. Pietari oli kuitenkin väärässä, sillä Jeesus ei suinkaan lähde pois hänen luotaan tai rankaise Pietaria, vaan päinvastoin kehottaa häntä seuraamaan Jeesusta.

Raamattu kertoo meille toisestakin valtavasta kalasaaliista, jonka opetuslapset saivat. Ehkäpä tämä olisi nimenomaan se Pietarin kalasaalis. Nämä tapahtuvat sijoittuvat pääsiäisen jälkeiseen aikaan, kun Jeesus oli jo kuollut ja ylösnoussut. Matt. 21:1-8.

Jeesu ilmestyy opetuslapsilleen Tiberiaanjärvellä

Tämän jälkeen Jeesus taas ilmestyi opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin: Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. Simon Pietari sanoi: ”Minä lähden kalaan.” ”Me tulemme mukaan”, sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.  Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: ”Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?” ”Ei ole”, he vastasivat. Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.” He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: ”Se on Herra!” Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. [i]Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää*.

 Jälleen muut opetuslapset olivat yhtä lailla kalassa kuin Pietarikin. Voisiko Pietarin kalasaalis olla jotain muuta kuin verkko täynnä vonkaleita. Sillä nyt kun opetuslasten päissä alkoi raksuttaa ”ihan kuin näin olisi käynyt ennenkin”, ja kun Pietari ymmärsi viimeistään Johanneksen huudosta ”se on Herra!”, että rannalla seisoi Jeesus, oli hänen reaktionsa aivan päinvastainen kuin viime kerralla. Pietari loikkasi veneestä veteen ja alkoi uida tai kahlata kohti Jeesusta, vaikka matkaa rantaan oli enää sata metriä.

Pietari ei enää pelännyt omaa syntisyyttään, sillä hän uskoi Jeesuksen olevan Jumalan poika, joka oli kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan ottanut pois hänenkin syntinsä. Niinpä hän riensi kohti Jeesusta niin nopeasti kuin suinkin kykeni. Minä uskon juuri tämän olevan se Pietarin kalasaalis, ja suurempaa kalasaalista emme mekään voi saada. Siunattua kevättä ja pääsiäisen aikaa kaikille!

 

Nuorisotyönohjaaja Ville

 

Vuoden alun kuulumisia seurakunnasta

Kastepuut

Utsjoen seurakunnassa on otettu käyttöön kastepuut Utsjoen kirkossa ja Karigasniemen kappelilla. Kastepuut ovat yleistyneet seurakunnissa 2000-luvulla.

Kastepuun avulla kerromme siitä, että jokainen kastettu on tervetullut seurakunnan yhteyteen. Kastepuu muistuttaa myös esirukouksesta jokaisen kastetun puolesta ja se kertoo kasteen lahjasta. Katekismus opettaa, että kasteen liitto kantaa silloinkin, kun uskomme horjuu. Lapsen nimi ja kastepäivä kirjoitetaan sydämen muotoiselle lehdelle, joka ripustetaan kastepuuhun, kun lapsi on kastettu.

Lehden vaaleanvihreä väri symboloi uutta elämää sekä kasvua ja sen muoto – sydän – rakkautta. Puu itse on elämän symboli. Kastetun oma lehti ripustetaan kastepuuhun silloin, kun lapsen ja hänen perheensä puolesta rukoillaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa.

Kirkkokyydit

Toisinaan seurakuntalaiset esittävät toiveen kirkkokyydeistä. Haluamme olla koordinoimassa Utsjoen kirkon kirkkokyytejä, jotta jokainen kirkkoon haluava voisi päästä sinne. Se, jonka autossa on tilaa, ja myös se, joka tarvitsee kyytiä, voi ilmoittaa kyydin tarpeesta tai tarjoamisesta suntio Juha Reinolalle (p. 040 5492542) perjantaihin klo 18.00 mennessä. Hän ilmoittaa lauantaina klo 12 mennessä kyydin järjestelyistä.

Nuorisotyön kierrätyskeskus

Nuorisotyön kierrätyskeskus, ”Juhan valinta” on toiminut seurakuntatalon katoksessa vuosia. Nyt tämä toiminta lopetetaan. Kierrätyskeskus kiittää asiakkaita ja lahjoittajia. ”Kaikella on aikansa”, sanoo Juha. Kirpputorivaatteita ja muuta kirpputoritavaraa voi edelleen tuoda diakoniatyöntekijä Satu Näätäselle. (p. 040 8446259)

Nuorgamin rukoushuoneen tekstiilit

Nuorgamin rukoushuoneen tekstiilit uusitaan talkootyönä. Nuorgamin näppärät –käsityöpiiri, joka on myös Kansalaisopiston kurssi, on luvannut Saija Euraston johdolla suunnitella ja valmistaa uusia tekstiilejä rukoushuoneelle. Tavoitteena on uusia verhot ja pöytäliinat sekä valmistaa myös kirkolliset tekstiilit rukoushuoneelle. Käsityöpiiri kokoontuu torstaisin klo 16 koululla ja Saija toivottaa talkoolaisia mukaan piiriin. – Tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta projektilta, me olemme tästä oikein innoissamme, kertoo Saija. Saija Eurasto (p. 040 7788647) kertoo mielellään lisää hankkeesta.

Saija Eurasto

Tuomasmessu ja brunssi sekä luentoja seurakuntatalolla

Sunnuntaina 21.1. Utsjoen seurakunnan messu järjestetään seurakuntatalolla. Messu on Tuomasmessu ja sen päätteeksi vietetään yhteinen nyyttikestibrunssi. Brunssi on aamupalan ja lounaan yhdistelmä ja siksi yhteiseen pöytään voi tuoda aivan mitä tahansa. Tuomasmessu tarjoaa erilaisia tehtäviä vapaaehtoisille ja sitä suunnitellaan 9.1. klo 18 seurakuntatalolla vapaehtoisten illassa. Kevään kuluessa on tulossa myös luentoja harjoittamisen tavoista. Luvassa on tietoa mm. pyhiinvaelluksesta, hiljaisuuden harjoittamisesta sekä rukouksesta. Valmistamme myös omat rukoushelmet hiljentymisen apuvälineiksi. Luennot pitää Päivi Aikasalo.

Seurakuntavaalit

Inarin ja Utsjoen seurakunnissa järjestetään ylimääräiset seurakuntavaalit 25.3. 2018.Vaaleissa valitaan jäsenet Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon sekä Inarin ja Utsjoen seurakuntien seurakuntaneuvostoihin. Yhteiseen kirkkovaltuustoon kuuluu 21 jäsentä, Inari 16 – Utsjoki 5.  Utsjoen seurakunnassa pidettävissä vaaleissa valitaan 5 jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon sekä 8 jäsentä Utsjoen seurakunnan seurakuntaneuvostoon. Nyt on valitsijayhdistysten perustamisen ja ehdokasasettelun aika. Aika on lyhyt, sillä se päättyy 29.1.2018.

Päivi Aikasalo

Sadonkorjuun kiitosjuhlan kuvia

Sadonkorjuun kiitosjuhlaa vietettiin pappilassa lauantaina 21.10. Tässä muutama kuva juhlasta.

 

 

 

Seurakunnassa on kesän aikan pidetty paljon talkoita

Lue Juha Reinolan kirje seurakuntalaisille tästä: Meillä on köyhä seurakunta, mutta me olemme rikkaita