UUTISIA SEURAKUNNASTA

Utsjoen seurakunnan kesäkuulumisia

Hautausmaatalkoot

Kaikilla hautausmailla on pidetty kesän siivoustalkoot. Outakosken ja Karigasniemen hautausmailla on lisäksi raivattu puustoa. Molemmilla hautausmailla puuston raivaus jatkuu vielä seuraavissa talkoissa ja Karigasniemellä myös hautausmaan aita kunnostetaan. Kesäsiivouksen yhteydessä hautausmailta löytyi paljon roskaa talven jäljiltä – kauneimmatkin koristeet muuttuvat roskiksi ajan myötä. Muovin vaarallisuudesta luonnossa on puhuttu paljon; myös hautausmailla on muovijätettä ja se leviää luontoon tuulen ja eläinten mukana, kynttilöiden muovikuoret murentuvat maahan. Seurakunnassa onkin pohdittu muovisten kynttilänkuorien tarpeellisuutta – jätteen määrä ei ole kenellekään kunniaksi. Paras vaihtoehto muovisille kynttilöille olisi vuodesta toiseen kestävä lyhty ja siihen asetettava kynttilä, jossa ei ole muovikuorta. Outakosken ja Utsjoen hautausmailla on jätteiden lajitteluastiat ja Karigasniemelle ne ovat tulossa.

Myös Nuorgamin rukoushuoneella on raivattu puustoa rukoushuoneen ympäriltä. Nuvvuksen rukoushuoneen ja Tenon rannan välistä puustoa raivataan myöhemmin kesällä. Tavoitteena on avata maisemaa, niin että rukoushuoneelta avautuu avara näkymä Tenolle.

Vanha hautausmaa Utsjoella

Utsjoen Vanha hautausmaa sijaitsee pappilan vieressä Vanhan sakastin ympärillä. Tälle hautausmaalle hautaaminen on lopetettu 20- ja 30-luvun taitteessa ja useimmat ristit ovat maatuneet ja lahonneet. Viime talvena valmistettiin Utsjoella uusia ristejä hautausmaalle Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämällä kurssilla. Kurssin opettajana toimi Jouni Laiti. Osa risteistä on täysin vanhan mallin mukaisia ristejä, osa uudenlaisia. Ristit kuljetettiin kirkosta hautausmaalle kesäkuussa ristisaatossa ja ristien kantajina olivat kesän rippikoululaiset. Samalla nautittiin kesäkahvit Vanhassa sakastissa. Risteissä ei ole nimiä, mutta jos joku tietää tuolle hautausmaalle haudatun vainajan syntymä- ja kuolinajan ja toivoo muistomerkkiä, on mahdollista kiinnittää ristiin muistolaatta. Asiasta voi olla yhteydessä suntio Juha Reinolaan. Vanahan hautausmaan puustoa on raivattu ja tämä työ on vielä kesken.

Kesän rippikoulut

Kesän konfirmaatiojuhlat keräsivät jälleen sekä kirkon että kappelin täyteen juhlavieraita. Utsjoella konfirmoitiin juhannuspäivänä 14 nuorta ja Karigasniemellä seuraavana päivänä 4 nuorta. Loput rippikoululaisista konfirmoitiin omissa kotiseurakunnissaan. Utsjoen rippikoulu on saamelainen rippikoulu, jossa on sekä suomenkielinen että saamenkielinen opetusryhmä. Erityisesti saamenkielinen ryhmä kokoaa nuoria koko saamelaisalueelta. Saamenkielisen ryhmän opettajana toimi Erva Niittyvuopio.

Rippikoululaiset viettivät leirin viimeisen illan pappilan pihapiirissä ja yöpyivät Utsjoen kirkossa. Tämä näytti olleen rippikoululaisille mieluinen vaihtoehto ja se tarjosi uuden näkökulman kotikirkkoon.

Pappilan alueen kunnostus

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä ja Utsjoen pappilan alue sai keväällä Kirkkohallituksen rakennusavustusta 50 800 euroa. Tällä rahalla on tarkoitus estää rakennusten vaurioituminen. Työt on jo aloitettu, pappilan pihapiirin rakennusten viereltä on poistettu maata. Tämä rakennusten vierelle kertyvä kulttuurikerros aiheuttaa alimmaisten hirsikerrosten lahoamista ja tuohoaa siten rakennusta. Kunnostustyö jatkuu. Viimeisimpänä on tehty uudet portaat lahonneiden tilalle pihatupaan, saunaan, navettaan ja puuliiteriin. Pihatuvan portaissa on liuska rollaattorille.

 Alkukesästä Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala, kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto sekä taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander vierailivat Ivalossa perehdyttämässä koko Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän luottamushenkilöitä ja työntekijöitä rakennusten suojeluun sekä seurakuntien taloudenhoitoon. Kirkkohallituksen edustajat vierailivat myös Utsjoen pappilassa ja yhdessä pohdittiin korjausten kiireellisyysjärjestystä ja toimivia työtapoja. Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä on päättänyt kustantaa Utsjoen kirkon korjaussuunnitelman ja vauriokartoituksen.

Uusi seurakuntaneuvosto

Utsjoen seurakunnan uusi seurakuntaneuvosto kokoontui ensimmäisen kerran ennen juhannusta. Seurakuntaneuvostoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Väinö Guttorm, Maarit-Sofia Harjunen, Marketta Vuolab, Jouni Esa Nousuniemi, Veikko Guttorm, Tarja Halonen, Ursula Waltari ja Pentti Morottaja. Seurakuntaneuvoston puheenjohtajana toimii kirkkoherra ja varapuheenjohtajaksi valittiin Marketta Vuolab. Seurakuntaneuvosto päätti mm. loppuvuoden kolehtikohteista.

Kesän toimintaa

Utsjoen seurakunnan kesän toiminta jatkuu jumalanpalvelusten ja muun kesätoiminnan merkeissä. Lähetyksen vohvelikahvila on avoinna kirkkotuvilla maanantaista perjantaihin klo 12 – 18 ja viikonloppuisin klo 12 – 16. Vohvelikahvilaa hoitavat sekä paikalliset että etelämmästä tulleet vapaaehtoiset vohvelinpaistajat. Vohvelikahvilan tuotoista kertyy Utsjoen seurakunnan koko lähetyskannatus. Utsjoen kirkko on nyt tiekirkko ja se on avoinna kahvilan aukioloaikoina. Kesällä kirkossa on keskiviikkoisin klo 18 hiljaisuuden rukoushetki tai viikkomessu.

Myös seurakunnan talkoita jatketaan. Myös Ely-keskus ja Metsähallitus järjestävät yhdessä Utsjoen seurakunnan kanssa talkoot pappilassa 26-28.7. Tällöin tehdään maisemanhoitotöitä, keitetään punamultamaalia ja kunnostetaan vanhoja ikkunoita. Kuulemme lisäksi alueen muinaisjäännöksistä ja restaurointitöiden käynnistymisestä. Talkoolaisille on tarjolla herkullista talkoomuonaa ja taukokahvit Vohvelikahvilassa joka päivä. Kokoonnutaan Kirkkotuville vohvelikahveille torstaina 26.7 klo 13. Muina päivinä aloitellaan työt klo 10. Myös Outakosken hautausmaan alueella raivataan puustoa Meidän maisemat –hankkeen yhteydessä elokuun lopulla.

Pappilassa lämpiää kesäsauna miehille ja naisille. Nuorgamissa järjestetään messu Tenon rannassa 5.8. klo 11. Tähän messuun kutsutaan erityisesti kaikki Tenon sekä luonnon ystävät.

Utsjoen nuorten menestystä salibandyssä

Lappi-Cup on urheiluseurojen, seurakuntien, kuntien ja setlementtiliittojen järjestämä salibandyn aluesarja juniorijoukkueille. Se koostuu neljästä osaturnauksesta, jotka pelattiin kaudella 2018 Rovaniemellä, Kittilässä, Kemissä ja Sodankylässä. Joukkueiden turnauksissa keräämät pisteet lasketaan viimeisen turnauksen jälkeen yhteen, jolloin eniten pisteitä kerännyt joukkue julistetaan voittajaksi.

Utsjoen seurakunnasta Lappi-Cupissa pelasi kolme joukkuetta, UST-joukkue, (Utsjoen salibandytytöt) D-tyttöjen sarjassa, Eräjormat E-poikien sarjassa ja Ailigaskarpaasit (sekajoukkue) F-poikien sarjassa. UST voitti jokaisen turnauksen ja nappasi ylivoimaisesti sarjavoiton, häviämättä kaudella yhtäkään peliä. Eräjormat kävivät sarjassaan kovaa kamppailua Karungin Katajan ja SBC Levin kanssa. Tasaisessa sarjassa Eräjormat kuitenkin selviytyivät voittajiksi voitettuaan kaksi viimeisintä turnausta. Ailigaskarpaasit pelasivat sekajoukkueella poikien sarjassa, sillä pelaajia ei riittänyt sekä poikien että tyttöjen joukkueeseen. Ailigaskarpaasit kehittyi joukkueena huimasti sarjan aikana. Pistesijan saavuttaminen jäi kuitenkin yhden sijan päähän. Neljän parhaan joukkueen saadessa pisteitä, Ailigaskarpaasit olivat parhaimmillaan viidensiä.

Tärkeintä utsjokelaisille ei kuitenkaan ole kulta vaan itse turnausretket. Utsjoelta on pitkä matka turnauspaikoille, joten suurin osa ajasta menee bussissa ja yöpymispaikassa, joissa tunnelma on yleensä iloinen ja energinen. ”Parasta lapsille ja nuorille tuntuu olevan se kun pääsee kavereiden kanssa retkelle pitämään hauskaa ja pelaamaan”, summaa seurakunnan nuorisotyönohjaaja Ville Orjala. ”Iso kiitos Lappi-Cupin järjestäjille ja etenkin mukaan lähteville täysi-ikäisille valvojille ja valmentajille, joita ilman nämä retket eivät olisi mahdollisia”. Lappi-Cup turnaukset jatkuvat jälleen ensi syksynä, tervetuloa mukaan!

Eräjormat. Ylärivi vasemmala: Iisak Pieski, Pyry Nieminen, Asser Sarre, Aaro Syvänperä, Henri Sarre, Kimi Niittyvuopio, Nils-Máhte Lukkari ja Ville Orjala (valmentaja). Alarivi vasemmalta: Aslak-Ánte Syvänperä, Asterix Sujala, Leevi Rytinki ja Joona Kitti. (Kuva Heidi Eriksen).

UST. Vasemmalta: Annika Länsman, Vilma Halonen, Ronja Utsi, Ellen Saijets, Sára Tapiola, Riina Tapiola, Pihla Pieski ja valmentaja Reija Tapiola. (Kuva Heidi Eriksen).

Ailigaskarpaasit Kemin turnauksessa. Kuvassa vasemmalta: Aada Kanala, Katri Lukkari, Henri Syvänperä, Hansa-Niilas Aikio, Roosa Rauma, Matti Utsi ja Erno Sarre. (Kuva Heidi Eriksen).