UUTISIA SEURAKUNNASTA

Diakoniatyöntekijä vaihtui Utsjoen seurakunnassa

Utsjoen seurakunta on saanut uuden diakoniatyöntekijän kun Satu Näätänen, 35, aloitti määräaikaisen työn Utsjoen seurakunnassa elokuun alussa.

Satu asuu Nuorgamissa ja hän on syntyisin Kauhavalta. Satu on opiskellut äidinkieltä ja hän tuli vuonna 2014 Nuorgamiin opettajaksi.

– Nyt opiskelen diakoniksi, sosionomiksi ja lähetyssihteeriksi, kaikki samalla kertaa. Opinnoista puuttuu vielä vähän.

Satua viehättää pohjoisen luonto.

– Täällä on tilaa hengittää ja selvät vuodenajat, loskakelit puuttuvat.

Satu on huomannut, että Utsjoella asiat vain järjestyvät.

– Täällä ihmiset auttavat toisiaan ja ovat neuvokkaita. Minusta näyttää, että asiat vain tapahtuvat kun ihmiset tuntevat toisensa. Satulla on koira ja hänet voi nähdä Nuorgamin raitilla koiran kanssa.

– Lisäksi katson urheilua ja kudon sukkia. Pidän myös lukemisesta.

Satu onkin mukana seurakunnassa 13.9. alkavassa Kirjojen ja lukukokemusten äärellä –illassa.

– Toivon, että minuun otetaan yhteyttä. Toivon, että seurakuntalaiset tulevat mukaan tapahtumiin ja myös ideoimaan ja toteuttamaan yhteisiä tapahtumia. Voisimme vaikka pitää leipomistalkoot, minä en osaa leipoa korvapuusteja, mutta mokkapaloja osaan kyllä tehdä, suunnittelee Satu.

Utsjoen seurakunnan diakoniatyöntekijä Irma Alastalon läksiäisiä vietettiin elokuun alussa. Irma lähtee takaisin kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan.

– Haluan kiittää kaikkia tapaamiani ihmisiä näistä vuosista. On hienoa, että ovet koteihin avautuivat ja mielessäni onkin monet lämpimät muistot. Utsjoki on jättänyt jäljen elämääni ja tulen kaipaamaan tuntureita ja avaruutta, kuvaa Irma.

Satu Näätänen

Irma Alastalo

Irma Alastalon läksiäiset

Utsjoen seurakunnan asiat Oulun tuomiokapitulissa

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli käsitteli Utsjoen seurakunnan asiaa kokouksessaan 13.6.2017.

Tässä alla kokouksen päätös:

Inarin ja Utsjoen seurakuntien kirkkovaltuustot ovat hyväksyneet Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perussäännön ja seurakuntayhtymälle siirtyvän omaisuusluettelon. Selvitysmies Juha Muilu on toimittanut tuomiokapituliin esityksen Inarin ja Utsjoen seurakuntien rakennemuutoksesta.

Tuomiokapituli antaa saadun selvityksen pohjalta seuraavan lausunnon:

1.Tuomiokapituli esittää kirkkohallitukselle, että se hyväksyy Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perussäännön sekä luettelot seurakuntayhtymälle siirtyvästä omaisuudesta.

2. Lisäksi tuomiokapituli esittää, että kirkkohallitus myöntää Utsjoen seurakunnalle 183.116 euron toimintatuen luottolimiittiin, lainanhoitokuluihin sekä toiminta-avustukseen vuonna 2017. Lisäksi esitetään, että kirkkohallitus huomioi vuoden 2018 talousarviossa Karigasniemen kappelin pankkilainan loppuosan takaisinmaksun.

3. Sekä Utsjoen että Inarin seurakunnat ovat esittäneet, että Utsjoen seurakunta voisi jatkaa itsenäisenä. Tuomiokapituli esittääkin kirkkohallitukselle, että mikäli se maksaa Karigasniemen kappelin pankkilainan kokonaisuudessaan vuonna 2018, kirkkohallitus samalla harkitsee Kirkolliskokouksen talousvaliokunnan esityksen ja kirkolliskokouksessa käydyn keskustelun nojalla, että Utsjoen seurakunnalle maksettaisiin kohtuullista vuosittaista lisätukea kolmen vuoden ajan. Tämä merkitsisi, että Suomen ainoalle saamelaisenemmistöiselle seurakunnalle annettaisi määräaika näyttää, että seurakunta kykenee hoitamaan perustehtävänsä itsenäisesti.

4. Tuomiokapituli toivoo, että piispa Samuel Salmen kanssa käydään keskustelu asiasta ennen lopullista ratkaisua.

Tämä siis on Tuomiokapitulin lausunto asiasta. Kirkkohallitus tekee päätöksen syksyllä.

Tässä vielä selvitysmies Juha Muilun esitys Oulun tuomiokapitulille:

Selvitysmies Juha Muilun esitys Oulun tuomiokapitulille

Vauhtia ja iloa seurakunnan lastenleirillä

Utsjoen seurakunnan kesä alkoi lastenleireillä seurakuntatalolla. Ensimmäisellä leirillä, Natiaisten leirillä, oli 35 osallistujaa. He olivat 6 – 9 –vuotiaita. Leiriviikko jatkui 10 – 14-vuotiaiden leirillä. Pienempien lasten leirillä oltiin kaksi yötä, isompien leirillä neljä yötä.

Natiaisten leirillä on vauhdikas tunnelma, sääkin lämpeni sopivasti leirin aluksi. Iivari Halonen, 6, oli ensimmäistä kertaa lastenleirillä. Hän vakuutti tulevansa myös ensi vuonna ja kertoi, että kotiin ei ole ikävä.

– Parasta on se, että saan tänään olla vesisotaa.

Vesisodassa Antti kastuikin aivan kokonaan, mutta se vain nauratti ja kuivia vaihtovaatteita löytyi omasta kassista.

Omer Shahar, 8, oli juuri käynyt leirin kioskilla karkkiostoksilla.

– Kivaa oli se, kun kävimme uimassa ja myös leiriolympialaiset olivat mukavat.

Adriana Niittyvuopio, 8, oli myös ensimmäistä kertaa leirillä. Adriana kertoi, että parasta on vapaa-aika. Silloin hän syö karkkeja ja pomppii trampoliinilla.

Riia Tapiola kertoi nukkuneensa sohvalla ja nukutti hyvin. Riia oli jo neljättä kertaa mukana leirillä.

– On kiva olla kavereiden kanssa, täällä on kivaa tekemistä.

Leirillä oli mukana viisi isosta. Jokaisella isosella on oma ryhmänsä ja isoset kertovat, että heidän tehtävänään on pitää huolta leiriläisistä ja olla apuna aina kun tarvitaan. Juuso Valle, 15 ja Jouna Raudasoja, 15 ovat ensimmäistä kertaa mukana isosena. Jouna kertoi oppineensa kokeneemmilta isosilta sitä, miten isosena ollaan. Juuson mielestä haastavinta on kaikkien lasten perässä pysyminen!

– On hienoa huomata, että lapset toimivat ohjeiden mukaan ja seuraavat meitä isosia, kertoo Jouna.

Leirillä on mukana myös nuorisotyönohjaajaharjoittelija, Satu Oranne Ylivieskasta. Hän kuvaa, että leirielämä on juuri sitä, mitä hän odottaa työelämältä.

– Lapset ovat ihania, he ovat aitoja ja vilpittömiä.

Tosin Satu toteaa, että leirityö on myös raskasta, koska koko ajan pitää olla saatavilla. Leirin ohjelmaan on kuulunut myös luontopolku kysymysrasteineen. Koulun salissa on leikitty myös taskulamppusotaa ja seurakuntatalon pihalla on temppurata. Olennaista leirillä on myös syöminen. Leiriläisten mielestä ruoka on aina hyvää. Leirin ohjelmaan kuuluvat myös Raamattuopetukset ja iltahartaudet. Leirin järjestelyistä vastaava nuorisotyönohjaaja Juha Reinola sanoo, että leiriläiset ovat ihania.

– Teen tätä työtä, koska Jumala on, hän on rakastava ja armollinen. Nautin tästä työstä.

Leiri hiljenee iltapalan jälkeen lipunlaskuun ja iltahartauteen. Jokainen löytää oman paikkansa ja jäljellä on vielä yksi leiripäivä.

      

 

Utsjoen ja Inarin kirkkovaltuustot kokoontuivat 9.5.17

LEHDISTÖTIEDOTE  10.5. 2017

Inarin ja Utsjoen seurakuntien tilanne

Inarin ja Utsjoen seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuivat tiistai-iltana ja molempien seurakuntien valtuustot hyväksyivät kirkkoneuvostojensa esityksen Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamiseksi.

Sekä Utsjoella että Inarissa kirkkovaltuustot kuitenkin pitivät ensisijaisena vaihtoehtona sitä, että Utsjoen seurakunta säilyisi itsenäisenä. Utsjoella kirkkovaltuusto halusi liittää kirkkovaltuuston pöytäkirjaan Utsjoen seurakunnan tueksi kerätyn adressin. Adressiin oli kertynyt yli viisisataa nimeä Utsjoen seurakunnan puolesta.

Inarissa päätökseen liitettiin Kirkkohallitukselle osoitettu vetoomus, jossa viitataan Kirkolliskokouksen talousvaliokunnan esitykseen tukea Utsjoen seurakuntaa sekä  Kirkolliskokouksessa käytyyn keskusteluun Utsjoen puolesta. Inarin seurakunta toivoo, että Kirkkohallitus maksaisi Karigasniemen kappelin rakentamisesta aiheutuneet velat.

Lopullisen päätöksen seurakuntien tulevasta yhteistyön muodosta tekee Kirkkohallitus. Sitä ennen vielä Oulun tuomiokapituli käsittelee asiaa.

Päivi Aikasalo, Utsjoen kirkkoherra (ma) 0400 392 224; paivi.aikasalo@evl.fi

Tuomo Huusko, Inarin kirkkoherra 040 733 8153; tuomo.huusko@evl.fi

Inarin ja Utsjoen kirkkoneuvostot kokoontuivat 30.4.17

LEHDISTÖTIEDOTE                                                  30.4.17

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä –hanke etenee

Inarin ja Utsjoen seurakuntien luottamushenkilöt ovat kuluneen viikonlopun (29. – 30.4.) aikana pohtineet yhdessä seurakuntien yhteistyötä ja selvitysmies Juha Muilun johdolla yhteistyöstä on hahmoteltu erilaisia malleja. Jo aikaisemmin molempien seurakuntien kirkkovaltuustot ovat hyväksyneet päätöksen, jonka mukaa Utsjoen seurakunta liitetään kappeliseurakuntana Inarin seurakuntaan.

Selvitysmiehen johdolla on molemmissa seurakunnissa keskusteltu myös seurakuntayhtymän perustamisesta. Sunnuntaina sekä Inarin että Utsjoen seurakuntien kirkkoneuvostot kokoontuivat kumpikin tahollaan, ja molemmat kirkkoneuvostot päättivät esittää kirkkovaltuustoille Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamista. Tähän seurakuntayhtymään kuuluisi kaksi seurakuntaa, Inarin seurakunta ja Utsjoen seurakunta. Molemmissa seurakunnissa olisi oma kirkkoherra. Seurakuntayhtymä vastaisi kiinteistöistä ja taloudesta, kumpikin seurakunta päättäisi itse omasta toiminnastaan.

Molempien seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuvat 9.5. ja jos molemmat kirkkovaltuustot vielä hyväksyvät tämän Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteistyön muodoksi, kappeliseurakuntahanke raukeaa ja selvitysmies Juha Muilu esittää Oulun Tuomiokapitulille Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamista.

Inarin kirkkoherra Tuomo Huuskon mukaan Inarin seurakunnan kirkkoneuvosto halusi yksimielisesti viedä seurakuntayhtymämallin valtuuston käsittelyyn, jotta Inarin seurakunnalla on mahdollisuus vielä punnita molempia vaihtoehtoja.

Utsjoen vt kirkkoherra Päivi Aikasalo kertoo, että Utsjoella seurakuntayhtymä tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin liittyminen kappeliseurakuntana Inarin seurakuntaan. Seurakunnan luottamushenkilöt löysivät seurakuntayhtymämallista monia hyviä puolia:

– Olennaista on se, että Utsjoen seurakunta säilyisi saamelaisenemmistöisenä seurakuntana, sen nimi säilyisi, Utsjoella olisi oma kirkkoherra ja täällä voisimme itse päättää seurakuntaelämän toteuttamisesta.

Päivi Aikasalo, Utsjoen vt kirkkoherra 0400 392 224; paivi.aikasalo@evl.fi

Tuomo Huusko, Inarin kirkkoherra 040 733 8153; tuomo.huusko@evl.fi